Bosch Nefit Buderus PIM

Bosch Nefit heeft de ideale dataverrijkingspartner gevonden

Bosch Nefit

Contactpersoon

Tjerk Christenhusz

Vraagstuk

Bosch Nefit productdata vanuit verschillende fabrieken centraal verwerken en delen?

Oplossing

Compano software geeft de structuur voor de data-organisatie. Bosch Nefit heeft vervolgens de verantwoordelijkheden en procedures verder ingericht voor een optimaal proces van importeren, verbeteren en publiceren op diverse datapools.

Nog veel ambities in petto

Bosch Nefit heeft de ideale dataverrijkingspartner gevonden

Sinds eind vorig jaar levert Bosch Nefit voor een groot deel al verrijkte data aan de datapools Artikelbeheer.nl en 2ba. En de weg naar volledige artikeldata is in zicht. Tjerk Christenhusz van Bosch Nefit legt uit.

“Het implementeren van Compano heeft in het totale project niet eens zo veel tijd in beslag genomen maar dit moest wel gedaan worden. We stelden ons drie vragen: hoe gaat het proces van artikeldata invoeren en verrijken bij ons in zijn werk, wie heeft welke verantwoordelijkheid voor die data en hoe krijgen we deze data gepubliceerd op diverse plekken in onze systemen en in de externe datapools?

 “We zijn voor de beantwoording op die vragen met Compano gaan samenwerken. Ten eerste wilden we de datamanagementorganisatie geprofessionaliseerd hebben. Het proces om van meerdere merken gestructureerd data te kunnen aanleveren vereist binnen Bosch Nefit de juiste afstemming en verandering van procedures. Wij maken bijvoorbeeld ketels in Deventer maar halen ook spullen bij andere vestigingen van Bosch vandaan, bijvoorbeeld de warmtepompen. Die komen uit Zweden. Wij maken een product met externe componenten maar intussen zijn we wel de fabrikant die de data goed op orde moet hebben voor bijvoorbeeld de groothandel. 
Ten tweede: de software van Compano is heel efficiënt en gebruikersvriendelijker dan we gewend waren. De software werkt intuïtiever dan de Excel-files waar we voorheen mee werkten.”

Kern van het project

Tjerk vervolgt: Als het verzamelen van data eenmaal op de rit is, moet het proces van data registreren en verrijken geoptimaliseerd worden. Dat was in mijn ogen dan ook de kern van het project. Alle processen moeten intern strak staan. Begin je eenmaal met een datapool, dan moet alles kloppen.

“Onze klanten, met name de groothandels, eisen dat technische productgegevens aangeleverd moeten worden, dat is inmiddels een harde eis. Toen rees bij ons de vraag: hoe gaan we die aanleveren? Want de gegevens zitten op diverse plekken binnen onze systemen. En als we de gegevens van diverse plekken halen en op één plek gaan neerzetten, willen we dat graag geautomatiseerd doen.”

Excelbestanden en software van Compano

“In eerste instantie zijn we aan de slag gegaan met Excelbestanden maar deze bleken niet efficiënt en niet erg gebruiksvriendelijk. Met de software van Compano ontdekten we een veel gebruikersvriendelijkere manier om te verzamelen en te delen naar datapools.”

Bosch Nefit maakt onderscheid tussen toestellen (zoals ketels) en onderdelen (met name spare parts). Tjerk Christenhusz: “De data van de toestellen hebben we al grotendeels geclassificeerd en verrijkt. Nu hebben we nog ongeveer 9 à 10 duizend artikelnummers te gaan. Gezien de efficiency en snelheid waarmee we dat kunnen aanvliegen, verwacht ik daarmee dit voorjaar echte grote stappen te kunnen maken.

Handige datarapportages van Compano

“Met de software van Compano kunnen we bovendien heel handige datarapportages draaien. Zo kunnen we de compleetheid, maar ook een stukje datakwaliteit controleren. We kunnen bijvoorbeeld zien dat een productnaam waarschijnlijk niet goed weergegeven is als deze maar uit drie karakters bestaat.

“Proces en rollen moeten heel duidelijk gedefinieerd zijn. Ook daar hebben we nog stappen te zetten, maar we zijn op het goede spoor. We streven op dit moment naar nog betere visuele werkinstructies voor degenen die dataverrijking gaan uitvoeren. Er zijn heel goede handleidingen in de software van Compano zelf. Maar de laatste stap vanaf onze erp-systemen, dat kan intern nog beter.”

Meer dan alleen training

Op de vraag hoe het classificeren is bevallen met de tool van Compano, is Tjerk erg duidelijk: “We hebben een heel goede training gehad. We hebben het de trainer niet gemakkelijk gemaakt want regelmatig onderbraken we hem vanwege discussies over procesdetails in onze organisatie en besluitvormingen over onze aanvliegroutes. De ruimte die Compano daarvoor bood en de hulp die we daarbij kregen tijdens de training, hebben wij als heel positief ervaren. We zijn echt goed op weg geholpen.”

Is Bosch Nefit tevreden?

“Ja, zeker tevreden. Ook hebben we al goede ervaringen met de servicedesk. We krijgen vlot een reactie. En het valt ons op dat Compano snel en vaak meedenkt met onze materie.

We hebben goede contacten met de consultants, de lijntjes zijn kort. Even een Skype meeting met de consultant en we kunnen ons probleem meteen oplossen. We zijn te spreken over de pragmatische en resultaatgerichte aanpak: Compano is echt een specialist in dit vakgebied.

En wat brengt de toekomst?

Tjerk is erg duidelijk over keuzes die Bosch Nefit nu heeft gemaakt en in de toekomst gaat maken: “We hebben bewust gekozen om het BIM-gedeelte nog even uit te stellen. Eerst maar eens de toestellen en de artikelen. Voor ons een basisvoorwaarde om het succesvol te maken: begin met classificeren en ga dan pas aan de slag met de bijlages.” Zo blijft de scope klein en behapbaar en kunnen we samen met Compano de data nog verder verbeteren voor onze klanten.

Scroll naar boven