PIM Kennis Compano

ETIM: de internationale classificatiestandaard voor de bouw- en installatiebranche

Wilt u meer informatie over PIM-software? Vraag vrijblijvend een PIM-Basis whitepaper aan.

PIM-Basis whitepaper

ETIM CLASSIFICATIE

(Inter)nationaal wordt er door bedrijven steeds meer samengewerkt en informatie gedeeld. Om eenvoudig data uit te wisselen tussen partijen zijn standaarden noodzakelijk. ETIM classificatie is als classificatiemodel in Europa uitgegroeid tot de meest gebruikte standaard voor de bouw- en installatiebranche.

Enkele belangrijke kenmerken van ETIM

  • ETIM-classificatie is simpel gezegd een logische, eenduidige indeling van producten in verschillende artikelklassen. Daarnaast worden voor elke klassen de selectieve producteigenschappen vastgelegd. Elke klasse kent diverse synoniemen, daardoor vindt iedereen het juiste product veel eenvoudiger!
  • ETIM-classificatie is meertalig, door de achterliggende codering kan de classificatie (en kunnen dus ook geclassificeerde productgegevens) worden weergegeven in alle beschikbare taalversies.
  • ETIM is mediumneutraal, dezelfde geclassificeerde gegevens kunnen worden gebruikt voor toepassing online, maar ook voor het genereren van gedrukte catalogi.
  • ETIM is ‘fabrikantneutraal’, in de classificatie worden geen merkspecifieke termen of omschrijvingen toegestaan. 
  • ETIM-classificatie is geen softwareapplicatie, geen artikeldatabase, geen catalogusgenerator en ook geen zoekmachine. Dit zijn toepassingen die de classificatie als basis gebruiken.

De voordelen van ETIM zijn, afhankelijk van de rol van de gebruiker in de keten,

  • Voorkomen van dubbel werk door steeds opnieuw handmatig invoeren van informatie (die vaak al aanwezig is)
  • Het minimaliseren van faalkansen in de operatie (foutieve bestellingen, retourzendingen)
  • Verhogen van de efficiency waarmee in de branchegegevens over producten worden uitgewisseld.

 

Wat is ETIM?

ETIM International is de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en de verdere verbetering van de bijbehorende ETIM standaard. In de verschillende landen zijn organisaties actief, in Nederland is dit de Ketenstandaard (www.ketenstandaard.nl) waarvan Compano ook deelnemer is. Meer informatie over ETIM international vindt u op www.etim-international.com

ETIM heeft een heldere animatie gemaakt om nut en noodzaak van standaardisatie en classificatie toe te lichten, zie de animatie rechts voor meer informatie.

Deze content wordt pas ingeladen zodra u akkoord bent gegaan met ons cookie-beleid door verder te surfen op onze site.

ETIM MC

Steeds meer bedrijven tekenen eerst een gebouw of installatie voordat daadwerkelijk begonnen wordt met de bouw. Veelal gebeurt dit in Autocad/Revit software pakketten. Dit tekenen gebeurt zeer gedetailleerd tot op digitaal productniveau aan toe. Hierbij bevat een object in een tekening (bijvoorbeeld een pomp) niet alleen de maatvoering maar ook diverse extra informatie (technische kenmerken zoals doorstoom of opvoercapaciteit).

Hierdoor kunnen installaties niet alleen worden getekend maar kunnen ook alvast de berekeningen worden gemaakt. Gaat de installatie uiteindelijk het gewenste resultaat leveren?

ETIM MC (Model Class) is opgezet om op basis van een universeel model (zie hieronder) te bepalen welke informatie noodzakelijk is om het gewenste object te generen.

Geparametriseerde objecten

Een dergelijk model (pomp) kan door een fabrikant worden gebruikt om de bijbehorende informatie (maatvoeringen) in te vullen. Vervolgens kan een BIM/CAD partner (bijvoorbeeld Cadac, Stabiplan, Ittanex) op basis van het model en de onderliggende maatvoeringen eenvoudiger geparameteriseerde objecten genereren.

Naast eenvoudiger onderhoud en lagere kosten is hiermee een snellere time-to-market mogelijk en bent u zeker van het feit dat de gebruikte data in BIM-projecten de juiste data bevat.

Compano PIM ondersteund alle ETIM versies inclusief ETIM dynamisch en MC

Welke ETIM is de juiste? 6 of 7?

Een actueel model is aan verandering onderhevig. Daarom brengt ETIM elke paar jaar een nieuwe versie uit. Echter, veel wijzigingen kunnen niet wachten tot de volgende officiële publicatie. Om dit probleem op te lossen is ETIM Dynamisch ontwikkeld: wekelijks kunnen wijzigingen direct doorgevoerd. Hierdoor is het niet meer nodig om te wachten.

Dynamische ETIM is standaard bij Compano.

Toch Etim 6 of 7 nodig? Ook dit is mogelijk dankzij onze multi-versie technologie. 

 

Meer weten?

Behoefte aan extra uitleg? Bij de start van ETIM MC (toen nog RT rekenen en tekenen genaamd) heeft ETIM een animatiefilm uitgebracht.

Deze content wordt pas ingeladen zodra u akkoord bent gegaan met ons cookie-beleid door verder te surfen op onze site.

Scroll naar boven