BIM

Schrijf je nu in op de Compano Events nieuwsbrief en mis niet één event!

Abonneren op Events

Building Information Modelling (BIM)

BIM is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Een BIM-model is een gedeelde kennisbron of bestand met informatie over het gebouw dat dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw.

De basis voor BIM is veelal een softwarepakket waarmee 3D ontwerpen worden gemaakt. Een bekende speler op de markt is Autodesk met bijvoorbeeld het pakket Revit. Met de krachtige tools kunnen modelleurs en ontwerpers intelligente, op modellen gebaseerde procedures gebruiken voor het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen en de infrastructuur.

Deze (parametrische) modellen bevatten informatie, waar via diverse methoden data uit te genereren valt. Deze data kan ook uitgewisseld worden met externe tools waarmee het model eventueel aangepast kan worden. Een wijziging van het model wordt direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De hele presentatie van het model blijft daarmee voortdurend actueel.

Eenmaal gerealiseerd is het vrij eenvoudig het model op vele manieren te presenteren, bijvoorbeeld alleen de laag van waterleidingen. Indien gewenst is het voor het presenteren mogelijk 3D en 2D-informatie toe te voegen met bijvoorbeeld een renderprogramma. Dit is mogelijk door te exporteren in bijvoorbeeld één van de volgende bestandsformaten: IFC, DWG of DXF

Revit gebruikt de .RVT-extensie om het BIM-model op te slaan. Parametrische objecten—of het nu 3D-objecten (zoals ramen of deuren) of 2D-objecten betreft—worden families genoemd en worden opgeslagen als .RFA-bestand. Wanneer nodig kunnen deze geïmporteerd worden.

Afhankelijk van de rol heeft Compano tools om te ondersteunen in het BIM-proces. Hierbij wordt samengewerkt met partners die verantwoordelijk zijn voor het grafische gedeelte en Compano voor het (database) product- of artikelgedeelte.

Download BIM flyer

Download nu via onderstaande knop de flyer over hoe je vanuit PIM parametrische productdata gemakkelijk kunt delen.

Download BIM flyer

Data direct in MEPcontent en Stabicad

Voor de producten Mepcontent.eu en Stabicad is er een koppeling gerealiseerd met Artikelbeheer.nl. Producten die gebruikt worden in Stabicad worden direct voorzien van artikelgegevens uit Artikelbeheer.nl. Als de gebruiker inkoopcondities heeft ingeladen in Artikelbeheer.nl, dan is ook direct zijn inkoopprijs te zien.

Voor Mepcontent.eu werkt het op dezelfde wijze. Naast prijsinformatie is in uw BIM-pakket bijvoorbeeld de voorraadpositie van uw leverancier te raadplegen. Uiteraard is de koppeling eveneens te realiseren met uw eigen MDM data: uw modelleurs gebruiken dan alleen de artikelen, die in uw assortiment voorkomen.

Compano BIM-select logo

Stabiplan logo

Scroll naar boven