Marktleider Nathan wil haar artikeldata opschonen en classificeren conform ETIM.

Nathan

Contactpersoon

Roel de Bie

Vraagstuk

Marktleider Nathan wil haar artikeldata opschonen en classificeren conform ETIM.

Oplossing

Binnen het PIM systeem worden meerdere fabrikanten aangemaakt (inkoopzijde) en geclassificeerd met kenmerken. Daarna wordt het verkoopassortiment met een druk op de knop gepubliceerd op Artikelbeheer.nl en 2BA.

Roel de Bie is sinds november 2015 Supervisor Customer Service bij Nathan. Hij kreeg bij zijn aantreden het project "artikelclassificatie" toegewezen voor de nieuwe afdeling. Dit project "hing" al een tijdje in de lucht en Compano was reeds geselecteerd om dit mee op te zetten. De Bie: “Uitgangspunt was om alle artikelen die Nathan actief voert, te classificeren volgens ETIM. We stonden voor een echte uitdaging, omdat de beschikbare data van onze leveranciers heel summier en incompleet was. Data die we nooit zouden willen doorspelen aan onze klanten, de groothandels.”

“Compano was in 2016 al bekend bij onze organisatie, toen we op zoek gingen naar een oplossing. De pragmatische software en doortastende aanpak van Compano spraken ons erg aan. Het beoogde eindresultaat van de artikelclassificatie is een voor onze (potentiële) klanten zo’n volledig en up-to-date mogelijk artikeloverzicht beschikbaar te stellen; correct en betrouwbaar. Van daaruit kan men een weloverwogen keuze voor onze producten maken. Omdat wij in principe uitsluitend B2B werken, bestaan onze klanten voor een groot deel uit groothandels. Wij zijn een partner voor alle partijen die zich bezighouden met duurzame klimaattechnologie.” De twee belangrijkste redenen om over te stappen op het PIM-systeem van Compano zijn de adequate ondersteuning (korte reactietijden en bijvoorbeeld training op maat) en de gebruikersvriendelijk opgezette interface waarmee gewerkt wordt.

Thought leadership Nathan

De uitdaging bij het project "artikelclassificatie" is voor Nathan tweeledig. Enerzijds ligt de uitdaging in het opschonen van de hoeveelheid data: (van 12.268 naar 2.628 artikelen). Anderzijds ligt de uitdaging in het correct classificeren van deze artikelen en het verrijken van de data aan de hand van ontvangen leveranciersdata. “En dat is geen makkelijke taak. Wij moeten nu heel veel nog zelf doen, omdat de aangeleverde data in onze ogen nog onder de maat is.”

De Bie: “Binnen de markt van duurzaam verwarmen en koelen zijn veel klanten nog "zoekende". Het is namelijk een relatief nieuwe markt. Heel weinig partijen beschikken over voldoende kennis om de markt "van A tot Z" te kunnen bedienen. Wij als Nathan proberen hierin de "thought leader" te zijn. Voor groothandels en installateurs is Nathan hét centrale aanspreekpunt voor hoogstaande producten en het kenniscentrum voor duurzame klimaattechnologie.” 

Overstap naar PIM van Compano

De overstap bevindt zich nu (voorjaar 2016) in de eindfase: de implementatie. "We zijn momenteel daadwerkelijk alle Nathan-artikelen aan het classificeren. Ook verrijken we de data conform ETIM. Dat zal dankzij het gemak dat we nu met Compano ondervinden hooguit nog een paar weken in beslag nemen. Momenteel is circa 25% van onze artikelen optimaal geclassificeerd, dat wil zeggen inclusief dataverrijking. Een vertragende factor bij de classificering blijft de beperkte hoeveelheid bruikbare data afkomstig van fabrikanten. We moeten helaas nogal wat data handmatig opzoeken en invoeren."

Hoewel de beperkte hoeveelheid bruikbare data een behoorlijke impact had qua tijdsbesteding vanuit Nathan, zijn de eerste indrukken tijdens de implementatie zeer positief. "Het wordt er wat ons betreft allemaal makkelijker op. Belangrijk voordeel: we houden er zelf tevreden klanten aan over. Onze data klopt gewoon!"

Lees meer over PIM

Scroll naar boven