Eenvoudig classificeren van ETIM via een handige tool en niet via excelgedoe.

Oventrop

Contactpersoon

Dennis van den Pol

Vraagstuk

Eenvoudig classificeren van ETIM via een handige tool en niet via excelgedoe.

Oplossing

De PIM classificatiemodule van Compano is dankzij dynamische koppeling met ETIM altijd actueel. Simpel de klasse kiezen en kenmerken vullen. Met 1 druk gecontroleerd publiceren op 2BA en Artikelbeheer.nl

Sinds 2016 werkt Oventrop intensief met de software van Compano. Deze van oorsprong Duitse fabrikant van appendages, koeling- en drinkwaterinstallaties met twee productielocaties in de Bondsrepubliek, had in Nederland duidelijke motieven voor die keuze. Dennis van den Pol, salesmanager bij Oventrop Nederland legt uit: "In 2013 zijn wij bij de toenmalige importeur in Nederland weggegaan, we zagen dat de bewegingen in de markt meer kansen boden om zelfstandig te gaan. Ik zelf nam een groeiende behoefte aan productdata waar. Daarom ben ik me gaan oriënteren op diverse vraagstukken rondom die ontwikkeling:

  • Wat is productdata?
  • Waar moet productdata bij Oventrop Nederland aan voldoen?
  • Hoe zit dat met vraag en aanbod van productdata?

Ik zag een groeiend aantal bedrijven dat productdata bijhoudt en een hele batterij aan klanten en installateurs die om dit soort data vraagt. Op deze ontwikkeling wilden wij inspelen."

Compano’s PIM: gebruikersvriendelijk, gemakkelijk en overzichtelijk

Dennis had als taak gekregen een verkooporganisatie op te zetten en kreeg in 2013 de kans bij twee bedrijven in de keuken te kijken, waaronder die van Compano. Hij schetst het beeld dat in die tijd veel fabrikanten geneigd waren om snel met allerlei goedbedoelde Excelsheetjes te reageren op de productdatabehoefte van klanten.
"Erg arbeidsintensief. Daarom kwam Compano zo positief in beeld. Die hadden een goede PIM-oplossing. Ik noem een paar eigenschappen waarover wij erg tevreden zijn: gebruikersvriendelijk, gemakkelijk, intuïtief en snel je data op niveau krijgen. Ik zocht software waarbij ik de productdata zelf zo veel mogelijk kan bewerken, en dan niet alleen voor 2ba of Artikelbeheer.nl.
Bovendien is de overzichtelijke kostenstructuur van Compano een groot voordeel. We betalen een maandelijkse fee en that’s it eigenlijk."

Verrijken van data is een missie

Oventrop maakt alles vanaf de ketel tot de afgifte-unit. Dennis: "We maken geen opwekkers zoals cv- ketels, ook geen afgifte-units als radiatoren, wel alles wat ertussen zit, dus ook leidingen, inregel-afsluiters, opslag, buffervaten, vloerverwarming en radiatorafsluiters. Met de software van Compano kunnen we de productdata heel eenvoudig beheren en we kunnen nu groothandels snel en efficiënt bedienen." Nederland loopt qua databeheer ver voorop. De inspanning die Overtrop nu naar de markt moet leveren voor actuele productdata is minimaal geworden. Het verrijken van de data is wel nog steeds een intensief klusje maar dat is bij ons bijna een missie geworden. We moeten nu eenmaal betere data hebben dan andere marktpartijen want zo blijven we beter vindbaar en bruikbaar. Dat heeft veel tijd en energie gekost om alle interne betrokkenen daarvan te overtuigen. Gelukkig heeft Compano ons daarbij geweldig geholpen. Meedenken is een sterke kant! 
"De samenwerking is heel direct, we hebben korte lijnen. Ze doen zelfs buiten werktijd nog even iets voor me. Dat ervaar ik als heel positief."

Compano van Nederland naar Duitsland?

Met warme banden naar het moederbedrijf legt Dennis uit dat er voor de Duitse collega’s erg veel voordelen te halen zijn uit de werkwijze van de Nederlandse vestiging. 
"In 2013 was in Duitsland de databehoefte vrij simpel. Artikel, plaatje en een paar features en dat was het wel. Door de intensieve samenwerking met Arge Neue Medien is deze situatie inmiddels wezenlijk veranderd. Dit heeft er natuurlijk mede toe bijgedragen dat het verzamelen van de data bij Oventrop op de fabriek hoger op de prioriteitenlijst is komen te staan."

Oventrop is in Duitsland al langer aangesloten bij Arge Neue Medien, die onder andere een datapool voor de SHK (Sanitär- Heizungs- und Klimaindustrie) exploiteert. 

"In 2016 is het besluit genomen dat Oventrop ook in Duitsland met ETIM gaat werken. Georg Rump, de directeur van Oventrop en sinds kort ook voorzitter bij Arge Neue Medien, sloot zich aan bij de opvatting dat al die ETIM-specificaties er eigenlijk al zijn, namelijk vanuit Compano. Het klinkt bijna te mooi voor woorden maar met één druk op de knop zijn die gegevens naar de Duitse systemen van Oventrop omgezet."

Europa aan de voeten

"November vorig jaar is het idee opgevat om met Compano niet alleen voor de Nederlandse en Duitse markt te gaan maar zelfs Europees te denken. Compano-software is daar immers nu al geschikt voor. Rump voorspelt dat een vereuropesing van de productdatabehoefte eraan komt. Daarom zijn er twee medewerkers vrijgemaakt om alleen maar te specificeren. Op dit moment is een kwart van ons volledige assortiment tot het maximale gespecificeerd in ETIM."

"In Duitsland kent men een eigen PIM-systeem. Wat we nu doen, is in het Nederlands de standaarddata als artikelnummers in de PIM van Compano plaatsen, en daar vullen we de data aan met ETIM-specificaties. En het mooie is dat we vanaf daar de data kunnen verspreiden naar andere systemen in Europa."

Supergroot voordeel

"Het voor elkaar krijgen van die bewustwording van het belang voor data, dat heeft mij de meeste energie gekost. Dat was er niet in Duitsland en dat komt er langzamerhand wel. We zien dit op directieniveau en in de operatie. Dat nu in Duitsland met Compano wordt geclassificeerd, is voor mijn Nederlandse verkooporganisatie een supergroot voordeel. Zo zie ik de toekomst in Europa en Nederland in het bijzonder zonnig tegemoet."

"De samenwerking is heel direct, we hebben korte lijnen.
Meedenken is een sterke kant! Dat ervaar ik als heel positief."
- Dennis van den Pol, Salesmanager bij Oventrop
Scroll naar boven