Nieuwsberichten, testimonials en blogs van Compano

Master Data Management (MDM)

Master Data Management (MDM)

BEHEER HONDERDEN LEVERANCIERS, DUIZENDEN CONDITIES EN MILJOENEN ARTIKELEN

Bij groothandelaren, inkoopverenigingen, associaties en grotere installatiebedrijven zit bij het artikelbeheer vaak de grote uitdaging. Hoe om te gaan met al die verschillende artikelbestanden van leveranciers? En wat te doen als de kwaliteit van data per leverancier soms heel sterk verschilt?

Hoe zorgt u ervoor dat uw assortiment de juiste actuele artikelen van de leveranciers bevat? En hoe beheert u de inkoop- en verkoopprijzen daarvan?

Hoe legt u de juiste verkoopgroepen vast en deelt u data met de eigen organisatie, de diverse dochterbedrijven en uw leden? Wilt u ook bestellingen centraal verwerken van leveranciers en inzicht krijgen in wat er bij de verschillende partijen is gekocht? Ook hiervoor heeft Compano de bewezen technieken in de software.

Wat doet Master Data Management?

Ook binnen uw organisatie is stamdata aanwezig: basisgegevens over onder andere de klanten, producten, leveranciers en medewerkers. Goed beheer van deze data is essentieel. Master Data Management zorgt ervoor dat er een perfecte afstemming is tussen techniek, procedures en mensen om een optimaal resultaat te behalen.

Het is daarbij niet noodzakelijk dat alles plaatsvindt in één overkoepelend systeem.

De software van Compano regelt effectieve samenwerking tussen verschillende gespecialiseerde tools.

Zo is een ERP-systeem uitmuntend in het verwerken van transactionele handelingen waarbij een BI (business intelligence) tool juist uitblinkt in het geven van inzicht in bepaalde statistieken, zoals gemiddelde leveringstijden of marges per klant of leverancier. En aan de andere kant is een CRM-tool beter in het vastleggen van klantactiviteiten en een CMS is geschikt voor het beheren van content op uw websites.

Voor bedrijven die grote artikelbestanden verwerken, helpen echter voorgaande standaardapplicaties niet. Daarvoor is MDM: de centrale plaats voor het managen van data. Controleren, verbeteren, classificeren, verrijken en structureren. Alle data op orde? Communiceer dan vanuit één bron alle info naar diverse systemen (ook wel het principe van single source of truth genoemd).

Wat is nu het grote verschil tussen Master Data Management (MDM) en een PIM-systeem?

Binnen het PIM-systeem is vaak 1 producent actief met 1 of meerdere merken. Binnen MDM dient de organisatie diverse leveranciers en bijbehorende assortimenten te managen.

Daarom wordt er gewerkt met een inkoop- en verkoopassortimenten.

Inkoopassortiment

Binnen MDM kunnen honderden leveranciers worden aangemaakt. Per leverancier kunt u een importsjabloon vastleggen: een standaard brancheformaat, een organisatieformaat of een formaat op basis van de leverancier datastructuur. Bij elke volgende update gebruikt u hetzelfde sjabloon.

Hierdoor leiden verschillende formaten tot 1 basisbestand in uw datapool. Door op slimme wijze een relatie te leggen tussen de data van een leverancier (groep a heeft een korting van x %) en deze te relateren aan uw eigen verkoopgroep (groep b met een basiskorting van y%) worden nieuwe artikelen automatisch aan het verkoopassortiment toegevoegd. Indien gewenst kan bij dit "overzetten" ook direct een eigen artikelnummer en prijsbepaling worden meegegeven.

Verkoopassortiment

Op basis van de inkoopassortimenten bepaalt u welke verkoopassortimenten gevuld moeten worden. Heeft u één assortiment? Of een assortiment voor de professioneel en een ander voor de consument? Of verschilt uw assortiment per land? Geen probleem: op basis van de inkoopassortimenten kan vrij worden gekozen welke verkoopassortimenten gemaakt moeten worden.

Voordelen Compano MDM:

  • Betrouwbare en altijd actuele artikeldata
  • Scherpe inkoopanalyse van bestellingen en facturen
  • Efficiënt en effectief beheren van miljoenen artikelen
  • Alle data direct beschikbaar voor offertes of websites zonder ERP te belasten
  • Centraal onderhoud van de artikeldata voor dochterondernemingen of leden
  • Basis voor calculatiesoftware

Wilt u kennis maken met klanten van Compano met een MDM-oplossing? Kijk eens bij Samiko, Colink of Inka (hyperlink naar nieuwsberichten) of neem contact op met de afdeling verkoop via 088 266 7 201 of mail naar sales@compano.com

Scroll naar boven