Hoe kan een inkooporganisatie voor 2 verschillende formules de beste inkoopprijzen behalen voor haar ruim 150 leden en deze informatie delen?

Samiko

Contactpersoon

Jack Willemen

Vraagstuk

Hoe kan men met 2 verschillende formules de beste inkoopprijzen voor ruim 150 leden garanderen en deze info online delen?

Oplossing

Binnen het MDM zijn er twee klantgroepen aangemaakt die eigen inkoop- en verkoopcondities hebben. Artikelbestanden worden automatisch actueel gehouden via een directe relatie met Artikelbeheer.nl en inkoopcondities worden wekelijks centraal ingelezen bij wijzigingen.

Al sinds 2009 is de Samenwerkende Inkoop Kombinatie, beter bekend als Samiko, een tevreden relatie van Compano. Samiko behartigt de inkoopbelangen van 147 installateurs. Directeur is Jack Willemen, die ook aan het roer staat bij Instalpro, net zoals Samiko erg gedreven maar dan voor zo’n 20 installatiebedrijven met 5 tot 50 medewerkers.

Wat maakt Samiko zo positief over Compano, waarom voelt Samiko zich sterker dankzij Compano? En hoe ziet de toekomst van de samenwerking tussen Samiko en Compano eruit?

Samiko en Compano, hoe zit dat precies in elkaar?

Jack Willemen: "We zijn als inkooporganisatie binnen de installatiebranche voortdurend bezig ons assortiment artikelen vanuit Artikelbeheer.nl up to date te houden. Uiteraard is deze inkoop gekoppeld aan onze inkoopcondities. Wij presenteren aan onze leden de artikelen voorzien van de beste kwaliteit aan informatie inclusief de inkoopcondities. Binnen de modules van Compano kunnen we condities inlezen en deze daarmee meteen meegeven. Zo zijn onze leden verzekerd van een optimale bestelling. Dit hebben we met Compano gerealiseerd."

Willemen voegt nog wat eraan toe: "Bovendien leveren we aan onze leden een licentie waarmee ze de leveranciers in een overzicht kunnen vergelijken, met name op de prijs. En met die prijsvergelijkingen die Compano voor ons heeft mogelijk gemaakt, tonen wij een sterke kant van Samiko."

Waarom werken Samiko en Compano zo intensief samen?

Daar zijn volgens Willemen vier redenen voor aan te wijzen. Allereerst wil Samiko het inkoopproces optimaal beheren en dat lukt het beste bij Compano. Helemaal op artikelniveau kijkt Samiko naar de behoefte van diens klanten. Jack Willemen: "Ten tweede kan de installateur de inkoopcondities makkelijk ermee downloaden zodat hij zijn ERP-pakket kan bijwerken."

Belangrijk aspect voor Samiko zelf is de analyse op de omzet van leveranciers. "Dat zit zo: een gemiddelde leverancier wil 80.000 artikelen laten inlezen en wil dat deze tegen zijn scherpste prijs ingekocht worden. Wij kunnen zien bij welke leveranciers de werkelijke omzet zit, wat zijn de veel bestelde artikelen?"
"Wat Compano daar voor ons doet? Zij hebben ervoor gezorgd dat de facturen van de leveranciers aan onze installateurs (ICF facturen) ingelezen kunnen worden door Samiko. Zo kunnen we zien welke artikelen snel lopen en dus meer prijsonderhandeling nodig hebben, zodat we nog scherpere prijzen hebben voor onze leden. Als we bij een leverancier kunnen aantonen dat iets goed bij ons loopt dan willen we natuurlijk in onderhandeling voor een nog scherpere prijs."

Onderhandelen

"Dat onderhandelen doen we een keer in de twee maanden. Leveranciers worden er meestal niet echt blij van, maar goed: ze zijn het gewend. Het gaat ons echt om de efficiency. En dat is mede mogelijk gemaakt door Compano. Een scherpe inkoopprijs maar wel op niveau bij de verschillende leveranciers."

Optimaliseren interface en support

Samiko is zeer tevreden over de software van Compano. "We waarderen de modernisering van de interface. Dat maakt het werken met de software ideaal", aldus Willemen. 
"En de support is onderscheidend goed, snel en vakkundig. De support van Compano leeft met je mee. De medewerkers daar snappen onze situatie heel goed: aan de ene kant zo betrouwbaar mogelijke artikelinformatie leveren en aan de andere kant de integratie met onze inkoopcondities."

Willemen looft de support van Compano: "Hebben we problemen bij het inlezen van die ICF facturen? Dan worden we weer snel op weg geholpen.  Ja, dat is echt wel een van de pijlers van de prettige samenwerking."

Wat brengt de toekomst?

De directeur van Samiko is hier duidelijk in: "Persoonlijk hoop ik op nog meer functionaliteiten. Zodat we nog beter geholpen kunnen worden. Wij willen nog scherper inzicht krijgen en dat weer doorgeven aan onze leden. Daar kan Compano ons geweldig bij gaan helpen.  En ik heb het volste vertrouwen erin!"
"Vroeger was er  maar één bedrijf op één locatie. Nu is dat wel makkelijker. Compano is een sterke serviceorganisatie. Opleidingen zijn bijvoorbeeld op locatie of in Arnhem, en wensen over de techniek bespreek ik in Sneek."

Scroll naar boven