Nieuwsberichten, testimonials en blogs van Compano

ETIM RT (Rekenen en Tekenen) verandert in MC (Modelling Class)

ETIM RT (Rekenen en Tekenen) verandert in MC (Modelling Class)

SNEEK 29 augustus 2016ETIM ontwikkelt en beheert een wereldwijd uniform classificatie model voor technische producten, speciaal voor de bouw- en installatiebranche. Dit model bevat productklassen (bijvoorbeeld cv-ketel, fitting) en productkenmerken (verbruik, afgifte, kleur). Het model is al lang door de branche als standaard omarmd en wordt in meer dan 12 landen toegepast. Het voordeel van ETIM is dat het uitwisselen van productinformatie tussen verschillende bedrijven en systemen veel gemakkelijker gaat en dat productdata meteen in meerdere talen vertaald worden.

ETIM RT (Rekenen en Tekenen) is een aanvulling op de basis ETIM-klassen die specifieke parameters toevoegt om waardoor producten als 3D geometrisch object gemodelleerd kunnen worden. Noodzaak hiervoor is de opkomende interesse voor BIM (Bouw Informatie Model) en de daarbij groeiende productdata behoefte voor tekenpakketten (bijvoorbeeld Revit/Autodesk). Het initiële ETIM RT project is inmiddels de startfase voorbij en officieel overgedragen aan Ketenstandaard Bouw en Installatie. Zij zorgen verder voor het beheer en de doorontwikkeling van de standaard.

Vanaf nu spreekt men niet meer van ETIM-RT maar van ETIM-MC, waarbij MC staat voor Modelling Class. Onder deze naam wint de nieuwe standaard internationaal al aan bekendheid. Om verwarring te voorkomen wordt nu afscheid genomen van de term RT, ook al zult u deze term vast nog weleens tegenkomen op diverse websites.

ETIM-MC is nog niet af. In de eerste publicatie zijn nu circa 360 MC-klassen opgenomen, die ook wel productmodellen worden genoemd. Het betreft de ‘meest getekende’ installatieproducten die binnen de scope van het project vielen. Binnen het vervolgproject UOB zullen de opgeleverde productmodellen de basis vormen voor de eerste uniforme objecten.

Het online product informatie management (PIM) systeem van Compano bevat altijd de meest actuele ETIM-data van producten. Naast alle klassen en kenmerken zijn ook de Model Classes standaard geïntegreerd. Onder andere VSH (Aalberts Industries) en Wilo hebben bovenstaande al in de praktijk toegepast waarbij data real-time wordt doorgeven aan Revit Software (Cadac).

Benieuwd hoe dit kan werken voor uw bedrijf? Neem contact op met Jurgen Immink (jimmink@compano.com of 06-53790336). Wij helpen u graag verder!

Scroll naar boven