Nieuwsberichten, testimonials en blogs van Compano

BTW verhoging van 6 naar 9%

BTW verhoging van 6 naar 9%

De btw-verhoging is op Prinsjesdag 2018 in het Belastingplan 2019 gepresenteerd. De Eerste en Tweede Kamer moeten er zich nog over uitspreken, maar er wordt verondersteld dat het voorstel het wel zal halen, mede omdat er ook lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven tegenover staan.

De Rijksoverheid waarschuwt ondernemers er nu al voor om met deze tariefswijziging op 1 januari 2019 rekening te houden. Het nieuwe tarief heeft impact op de administratie, de prijzen van goederen en diensten en op de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Zo moeten offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die 2019 worden geleverd, uitgaan van een btw-tarief van 9%. Om de administratielast te verlichten, heeft de regering een uitzondering gemaakt voor het geval een prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling daarvoor in 2018 wordt voldaan. Daarvoor geldt het 6%-tarief. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

Let op bij offertes voor werkzaamheden na 01-01-2019

Als het lage tarief op arbeidsintensieve diensten, waar stukadoors- en bepaalde isolatiewerkzaamheden nu onder vallen, op 1 januari a.s. wordt verhoogd van 6% naar 9%, dan moet u hier nu al rekening mee gaan houden bij offertes die u uitbrengt voor werkzaamheden na 1 januari 2019. Wij adviseren u om in uw offertes, waarop het laag btw-tarief van toepassing is, rekening te houden met de verhoging van het laag btw-tarief per 1 januari. Neem daarom in uw offerte bijvoorbeeld de volgende toelichting op:

De overheid overweegt om het lage btw-percentage te verhogen van 6% naar 9%. Indien deze verhoging wordt doorgevoerd, dan moeten wij deze verhoging aan u door berekenen. De prijs in de offerte moet dan worden verhoogd met de aangepaste btw.

Als u deze tekst, of een zin van soortgelijke strekking, niet opneemt in uw offerte, dan loopt u bij uw offertes aan particulieren het risico dat u als ondernemer de btw-verhoging moet gaan betalen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Een gewaarschuwd mens telt daarom voor twee. 

Bij vragen over uw Compano offertesoftware kunt u ten alle tijden onze helpdesk contacteren.

Scroll naar boven