Compano PIM-software

Hoe publiceer ik productdata op een datapool?

Hoe publiceer ik productdata op een datapool?

Help, mijn klant eist dat ik mijn productdata op een datapool publiceer!

Jouw klant vraagt je dringend om productdata te classificeren en op een datapool te publiceren. Je hebt al een bestand uit je ERP met artikelnummer, omschrijving en prijs maar dat is niet voldoende. Er moeten allerlei kenmerken van de producten worden aangegeven en ETIM-klassen. Je concurrenten publiceren al, of zijn al begonnen met classificeren. Je ziet dat ze deelnemer zijn geworden van InstallData en je wilt niet voor hen onder doen.

Herkenbaar? Maar hoe pak je het publiceren van productdata aan?

Productdata is overal verspreid

Je ziet hier vreselijk tegen op omdat de productdata verspreid is over meerdere ICT-systemen, zoals:

 • ERP-bedrijfssysteem
 • Content managementsystemen (CMS)
 • Excelbestanden

Daarnaast zijn er verschillende afdelingen en collega’s die eigen documenten en bestanden beheren:

 • Marketing
 • Productmanagement
 • Ontwikkeling
 • Logistiek

Je herkent jouw situatie in het plaatje hiernaast:

Compano PIM-chaos

ETIM-classificatie

Verder is de informatie over ETIM erg technisch georiënteerd. Bijvoorbeeld een elektronische inbouw douchekraan. Deze heet in ETIM Elektronisch stuursysteem douche en heeft een klasse codering EC010544.

ETIM en PIM

Bron: https://prod.etim-international.com/class

Het bepalen van een bepaalde ETIM-klasse, zoals EC10282, lukt je nog wel.
Maar dat moet dan gebeuren voor al jullie duizenden producten.  En dan komen voor het product alle kenmerken er nog bij. Zoals de basiskleur, daar kan ik kiezen uit Chroom of Overige. Maar je hebt meerdere chroomvarianten (geborsteld, hoogglans), die je ook wilt vastleggen. Die kan ik niet kiezen. Wat nu? Je hebt ze wel nodig voor je catalogus en website, want voor jullie klant is dit wel een belangrijk onderscheid.

ETIM en PIM

Bron: https://prod.etim-international.com/Class/Details?classId=EC010544&classVersion=5

Het online opzoeken in de ETIM-website en het toekennen van de productkenmerken en de juiste benaming en waarden daarvan is met een simpele kantooroplossing zoals een Excelbestand niet werkbaar. Je loopt dan tegen de beperking aan van de hoeveelheid data en toegankelijkheid voor meerdere gebruikers. Je wordt er moedeloos van, want er zijn zoveel productkenmerken die niet meer voor het volledige assortiment in één overzicht te vangen zijn binnen Excel. Je geeft het bijna op.

Gevolg niet publiceren en classificeren van productdata

Je kunt ervoor kiezen om dit niet te gaan doen. Maar dan gaat jouw klant druk uitoefenen op de sales afdeling. Uiteindelijk zal bij het niet honoreren van zijn classificatieverzoek hij alternatieven voor jouw product gaan zoeken. Gevolg is dat er minder verkocht gaat worden en op langere termijn de omzetdaling terug te zien is in de bedrijfsresultaten. Dat wil je voorkomen.

PIM-OPLOSSING

Je vraagt je af of een Product Informatie Managementsoftware iets voor je kan betekenen. Eigenlijk wil je de situatie op onderstaand plaatje bereiken binnen jullie organisatie en de klant tevredenstellen.

Compano PIM-structuur

Productdata publiceren eenvoudig realiseren

Publiceren van de productdata naar een datapool (Artikelbeheer.nl, InstallData, 2ba) is tegenwoordig met een simpele druk op de knop door PIM Compano te realiseren. Wij helpen jou met alle technische en procedurele inrichting om snel jouw data onder te brengen in één bron; Compano PIM.

Dit doen wij door slim de beschikbare data uit de bestaande systemen te importeren in PIM of te koppelen. Uiteraard hebben we ook jouw hulp en die van jouw collega’s nodig om de basisdata op orde te brengen. Als productspecialist ben jij daar beter in dan wij en is het structureren, classificeren en verrijken iets wat jouw bedrijf vakkundig doet. Uiteraard kent ons PIM-systeem daarvoor snelle handige tools. Productreeksen of -series kun je daardoor snel en in één keer van de juiste kenmerken en beelden voorzien die voor meerdere producten gelijk zijn.

Als de data is ingelezen ben je direct in staat om de productdata te:

 • Structureren
 • Classificeren volgens ETIM standaard
 • Verrijken met beelden, technische tekening, handleidingen, installatievoorschriften, etc.

Wist je dat Compano partner is van ETIM? Hierdoor beschik je altijd over actuele ETIM-klassen en kenmerken. Wekelijks wordt deze in onze software ingelezen en hoef je je geen zorgen te maken of je wel met actuele classificatiedata classificeert.

Voordeel: Je hoeft niet alles eerst 100% up-to-date te brengen voor je gaat publiceren. Het fijne is dat je tussentijds al publiceert wat je hebt. Zo weet jouw klant dat je hem serieus hebt genomen en dat je het proces gestart hebt. De doorlooptijd van het daadwerkelijk classificeren en verrijken is afhankelijk van de hoeveelheid data. Het blijft immers mensenwerk maar met behulp van een PIM-systeem is het eenvoudig en overzichtelijk.

One single source of truth

Resultaat is één centrale bron met up-to-date productdata die je kan gebruiken voor meerdere doeleinden:

 • Publicaties op verschillende datapools in binnen- en buitenland
 • Publicaties naar website, webshop en/of intranet
 • Beschikbaar stellen voor prijslijsten, catalogi en andere printuitingen
 • Centraal vastleggen van beeldmateriaal
 • Centraal vastleggen van handleidingen, energie labels, montage-instructies etc.
 • Gemakkelijk delen van data met klanten en derden via exportbestanden

Interessante PIM-wetenswaardigheden

Meer weten over hoe en wat je hiervoor moet doen, download nu onze gratis PIM whitepaper of vraag een vrijblijvende PIM-demo aan.

Over Compano

Compano is al 20 jaar dé specialist op het gebied van online software voor de bouw- en installatiebranche. Onze klanten zijn actief als producent, handelaar, inkoopvereniging of installateur.  Met ons Product Informatie Management (PIM) systeem verbeteren klanten hun productdata waardoor hun eindklanten beter kunnen kiezen.  Naast PIM bieden wij ook Master Data Management-oplossingen (MDM) en calculatiesoftware aan. Tevens beschikken wij over een eigen datapool: Artikelbeheer.nl die als bron functioneert voor ruim 1.000 bedrijven.

Compano is erkend partner van Ketenstandaard voor de bouw- en installatie, ETIM, FESAH, GS1.
Wij zijn bewezen dataverbinder naar o.a. Artikelbeheer.nl, Mepcontent, Stabicad, 2BA, Installdata, Dataselect.ch, Arge Neue Medien. 

Neem hier contact met ons op of meldt u aan voor de nieuwsbrief. Ook kunt u mee lezen over Compano in over ons of op onze LinkedIn-pagina.

Dank voor het lezen van ons blog.
Als je vragen en/of opmerkingen omtrent het blog hebt, aarzel dan niet dat ons dat te laten weten!

Bel 088-2667266 of laat een bericht achter per mail.

Scroll naar boven