Klanten ontzorgen: goede artikeldata en laagdrempelig digitaal bestellen en factureren.

IFB Filtertechniek

Contactpersoon

Nick van Sliedregt

Vraagstuk

Klanten ontzorgen: goede artikeldata en laagdrempelig digitaal bestellen en factureren.

Oplossing

IFB deelt via Artikelbeheer.nl haar data en dankzij de Art-Connect (EDI) koppeling ontvangen zij bestelling in het eigen ERP systeem direct vanuit het ERP systeem van de klant. Uiteraard stuurt IFB de factuur digitaal terug.

IFB Filtertechniek is als onderdeel van de Interair groep sinds 1981 een begrip in de wereld van lucht filtratie. Vijf jaar geleden sloot de handelsonderneming zich aan bij Artikelbeheer.nl. Dit mede op aangeven van enkele van hun belangrijke klanten. "Veel klanten vroegen of we ons productassortiment wilden publiceren via Artikelbeheer.nl", legt mede-eigenaar Nick van Sliedregt uit. "Dat had toen al te maken met inkoopvereniging Inka die een keuze had gemaakt voor Artikelbeheer.nl."

Binnenkort maakt IFB Filtertechniek een tweede grote stap in samenwerking met Compano: er komt een oplossing voor wat nog het beste als micro-distributie genoemd kan worden. Daarover straks meer. Eerst stap 1.

Stap 1: bestellingen met behulp van EDI: Art-Connect

"Inmiddels hebben we het verzoek binnen om bestellingen van klanten te gaan inlezen in een bepaald bestandsformaat, zodat deze automatisch verwerkt kunnen worden in de ERP-systemen. Hierdoor is het handmatig invoeren van bestellingen niet langer nodig. Vorig jaar kregen we dit verzoek en dit hebben we sinds mei weten te realiseren in ons nieuwe systeem. Diverse installatiebedrijven hebben nu te kennen gegeven graag aan te sluiten op deze werkwijze."

Een bestelling verloopt nu via Inka (die dat doet namens haar leden) met behulp van EDI. Dat heet bij Compano: Art-Connect.

Van Sliedregt legt het uit: "De leden van Inka selecteren in de artikelbeheer-database hun artikelen inclusief de inkoopcondities van Inka. En omdat er nu ook bestellingen vanaf die database via Inka bij ons binnenkomen, is er Art-Connect. Eenmaal besteld kan er ook op deze manier gefactureerd worden. De Technische Unie biedt deze service al jaren aan bij alle installateurs. IFB komt dagelijks bij de installateurs en daar rees deze vraag. Toen zijn we gaan kijken naar leveranciers voor een antwoord. En in combinatie met de wens van Inka is vorig jaar het balletje gaan rollen."
"In het nieuwe proces hebben we het volste vertrouwen: een goede zuivere database, dan een goede bestelling conform de inkoopcondities van Inka en na levering een goede betrouwbare factuur."

IFB Filtertechniek heeft nu met een koppeling naar Artikelbeheer.nl/Inka een connectie met alle leden van Inka (plusminus 20) en met behulp van de EDI-techniek ook met alle andere Artikelbeheer.nl klanten.

Het gemak van de software en service van Compano

Van Sliedregt vervolgt: "Als de bestelling eenmaal is gedaan, sturen wij de bevestiging. Deze wordt direct ingelezen in het ERP-systeem van de klant, van Inka bijvoorbeeld. En twee dagen na de levering wordt een ICF-bestand (zeg maar de factuur) ook opgestuurd en automatisch ingelezen in het ERP-systeem van de klant. Het gemak lijkt me duidelijk: geen handmatige controle meer. Als er verschillen zijn tussen de bestelling en de factuur, is dat meteen duidelijk. Dit scheelt enorm veel tijd, ook voor klanten."
"Nu zijn bestellijsten up-to-date, alle artikelen zijn makkelijk te bestellen, en voor ons makkelijk te factureren. Kortom: iedereen profiteert van deze efficiencyslag die Compano mogelijk heeft gemaakt."
"Er zijn directe lijnen met Compano. We hebben vragen om ons assortiment nog efficiënter in te richten en daarin denkt Compano heel goed mee. Zo geven ze snel antwoord op de vragen die wij erover stellen."

Stap 2: Compano realiseert oplossing voor micro-distributie

Ook hier volgt wat uitleg van Van Sliedregt: "Filters zijn groot qua volume. Een groot gebouw heeft meerdere luchtfilterkasten. Wij willen alle filters graag apart verpakken en met tekstregels zodat we de juiste instructies en de exacte locatie in het gebouw kunnen aangeven. Daar heeft Compano een geweldige oplossing voor weten te bedenken en deze is binnen nu en twee maanden ingeregeld."
"De oplossing is met name voor installateurs makkelijk. Alles wordt kant en klaar uitgeleverd." Op de verpakking staat: "Dit moet naar de 3e verdieping, die en die kast of kamer. Wat wil je nog meer? Geen gepuzzel meer, de installateur kan direct naar de juiste locatie lopen. Zo bespaart iedereen heel veel tijd en dus geld."

Tot slot, de toekomst

Van Sliedregt is enthousiast: "Sowieso gaan we de samenwerking voortzetten. De oplossingen van Compano bieden iedere keer een meerwaarde voor ons. We hopen dan ook dat vele andere installateurs ook gebruik gaan maken van onze service. Zo zijn de leden van Inka minder tijd kwijt aan administratieve rompslomp."

Meer over IFB Filtertechniek

De filters van IFB Filtertechniek worden getest volgens de norm EN779:2012 en met ingang van 2017 ook volgens de meest recente norm ISO16890. Verreweg de meeste filters zijn Eurovent gecertificeerd waarmee hun kwaliteit gewaarborgd is. IFB is als lid van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten intensief betrokken bij landelijke initiatieven voor het verbeteren en verduurzamen van ventilatiesystemen en daarnaast het verbeteren van de kwaliteit van binnenlucht.

Meer informatie over IFB Filtertechniek? Check: www.ifb-filtertechniek.nl of bel: 0181-311187

"Bestellijsten zijn up-to-date, alle artikelen zijn makkelijk te bestellen,
en voor ons makkelijk te factureren"
- Nick van Sliedregt, IFB Filtertechniek
Scroll naar boven